Broušení nožů

"Ostré nože pro radost z vaření!"

O nás

Koupil jsem dobrý elektrický brousek. Pořídil jsem raději hned profesionální brusku pro gastro provozy. A když už ji mám a je určena pro vysokou zátěž, rozhodl jsem ji využít i pro ostatní, kteří mají stejný problém jaký jsem řešil já. 

Začal jsem nabroušením vlastních nožů. S klidným svědomím mohu říci, že po nabroušení řežou papír na plátky jak žiletka a stejně tak holí chlupy na ruce. Nevím jestli je to známka kvalitně nabroušeného nože, ale práce s nimi je zcela jiná a řekl bych i mnohem bezpečnější.

Hlavním cílem celého tohoto miniprojektu je pomoci lidem v blízkém okolí s nabroušením nožů na profesionální brusce.

O  použité metodě broušení a stylu upravení ostří se můžete dozvědět více zde: https://www.brouseni-nozu-drasov.cz/sluzby/ 

Pevná pracovní doba pro příjem a výdej zakázek bude v úterý a čtvrtek od 16:00 do 18:00 hod bez nutnosti objednání předem.

Na zavolání, či přes SMS a WhatsApp bude otevřeno kdykoliv kdy budu doma.

Aktuální informace najdete také zde: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555839794883 

Pokud bude prostor a čas, nabrousím nože na počkání. Pokud toho bude mnoho, tak do druhého dne, případně dle domluvy podle počtu nevyřízených zakázek.

Ekonomickou kalkulaci jsem odvodil od broušení vlastních nožů. 10 nožů mi zabralo cca 45 minut do stavu, kdy jsem byl s ostřím sám spokojen. Pro zákazníky je musím samozřejmě ještě zabalit, kvůli bezpečnosti a ochraně ostří. Vypsat paragon (živnost na broušení nožů samozřejmě mám) a připravit v nějaké formě k předání. tedy cca 1 hodina 10 nožů.

Aby se to dobře pamatovalo, vymyslel jsem to pro začátek následovně:

Malý nůž bude do velikosti 11,99 cm. Tedy jinou terminologií řečeno jedenáctka bude za 40,- vč DPH. Dvanáctka a delší bude za 60 Kč vč DPH. 

V průměru bude cena tedy cca 50 Kč/kus s DPH x 10 ks/hod = 500 Kč/hodinu Jelikož jsem plátce DPH, tak z toho  fyzicky zůstane cca 413 Kč. Zbytek bere stát. Na zbohatnutí to není, ale jako výplň volného času a na zaplacení nákladů, režií, obnovu brusných materiálů, obalů, marketingu by to mohlo stačit.


Existuje několik důvodů, proč by si měl člověk nechat nabrousit svůj kuchyňský nůž:

  1. Bezpečnost: Nabroušený nůž je mnohem bezpečnější než tupý nůž. S tím, jak je ostří nástroje zatupené, je pravděpodobnost uklouznutí a zranění větší. Ostřejší nůž umožňuje snadnější a přesnější řezání, což vede k menšímu riziku úrazů.

  2. Efektivita: Ostřejší nůž vám umožňuje rychleji a snadněji připravovat jídlo. S dobře nabroušeným nožem budete moci řezat, krájet a nakrájet suroviny s větší přesností a méně námahy.

  3. Kvalita a vzhled pokrmů: Dobře nabroušený nůž pomáhá zachovat kvalitu a vzhled pokrmů. Přesné řezy umožňují zachování šťávy a struktury potravin, což má vliv na výsledný vzhled a chuť jídla.

  4. Dlouhá životnost nože: Pravidelné broušení nože může prodloužit jeho životnost. Zatímco používání tupého nože může poškozovat jeho ostří a zkracovat jeho životnost, pravidelné broušení udržuje ostří v optimálním stavu.

  5. Ochota k vaření: S dobře nabroušeným nožem bude vaření pro vás příjemnější. Nepříjemné úkoly jako řezání tvrdých nebo vláknitých surovin budou mnohem snazší a rychlejší.

Celkově lze říci, že pravidelné broušení kuchyňského nože je důležité nejen pro bezpečnost, ale také pro efektivitu, kvalitu pokrmů a dlouhodobou životnost nože.


Co zatím brousím:

  • Kuchyňské nože s hladkým ostřím pro úhel ostří 20° (evropské nože)

Co zatím nebrousím:

  • Japonské nože s ostřím 15°
  • Keramické nože
  • Nože s vroubkovaným ostřím
  • Lovecké nože
  • Nůžky a jiné nástroje

Technologie

Broušení nožů - použitá technologie


Broušení nožů je důležitým procesem, který zajišťuje jejich ostrost a kvalitní řeznou hranu pro efektivní použití.

Broušení je prováděno ve 3 fázích na profesionální brusce.

Unikátní geometrii ostří vytváří třístupňový patentovaný proces ostření (EdgeSelect®) Na brusce můžete vytvořit ostří s mimořádným "záběrem" pro vláknité potraviny, nebo jemné ostří pro přesné řezání a krájení. Bruska je bezpečná pro všechny kvalitní nože. Při broušení nikdy nedojde k tepelnému ovlivnění ostří nože.  

Tato robustní vysoce výkonná bruska byla vyvinuta speciálně pro těžké komerční použití v kuchyních v restauracích, hotelech, stravovacích zařízeních, klubech a obchodních řetězcích s potravinami. Bruska ostří nabrousí pro delší životnost (čímž se prodlužují časy mezi jednotlivými broušeními) a následně se tím prodlužuje životnost kvalitních nožů. 

Trizor-Plus ™ ostří: vytvořené pomocí ostření ve třech stupních má obloukovitý tvar ostří, které mnohem více odolává vyhnutí a nůž zůstává ostrý až třikrát déle než běžné dutě nebo ve tvaru písmene "V" broušené ostří. Toto speciální ostří snižuje námahu při řezání, protože v sobě spojuje vyleštěné ostří s jemnými bočními rýhami pro snadnější vnikání do houževnatých materiálů.

Ostří Trizor-Plus ™ je vícenásobně zkosené s jemným okrajem s vlasy třepící ostrostí s mikro rýhami na povrchu ostří. Mikro rýhy podél ostří v kombinaci s širším leštěným okrajem zkosení poskytuje výhodu, že řeže lépe a rovnoměrněji přenáší řezné zatížení, a proto ostří vydrží déle ostré.

Ostří Trizor-Plus ™ je vytvořeno, broušením a obtahování v patentovaném třístupňovém ostření. Kuželové rotující disky ve stupni 1 a 2 mají 100% diamantové brusivo na broušení a zdokonalování ostří. Kuželové rotační flexibilní disky ve stupni 3, jsou vyrobeny z patentovaného obtahovacího flexibilního materiálu. Proces realizován v tomto stupni se podobá obtahování břitvy na koženém řemeni.

Ve všech třech fázích, pružné stabilizační lamely přitlačují nůž na přesné úhlové vedení čepele nože, čímž je dodrženo dokonalé zabezpečení úhlu ostření pro každý průtah čepele.

Brusné kotouče jsou přitlačovány na povrch čepele konstantním tlakem, který zabezpečují pružiny, čímž nikdy nedojde k tepelnému ovlivnění materiálu ostří, a při broušení se odstraní jen mikroskopické množství kovu.

  • Revoluční, třístupňová komerční bruska na nože s funkcí EdgeSelect® umožňuje zvolit takový postup broušení, aby ostří odpovídalo řezací roli
  • Ostří zůstane ostré až 3 krát déle! Progresivní systém Trizor-Plus ™, vytváří trojitě zkosené ostří, které trvá a trvá
  • Certifikované v NSF (National Sanitation Foundation) v Michigan USA


Ostření vs. honování?

Nástroj, o kterém si mnozí myslí, že je na ostření, je ve skutečnosti honovací ocel. Jaký je tedy rozdíl mezi ostřením a honování?

Abychom poznali rozdíl, nejprve musíme vědět, proč a jak se nože otupí. Když se nůž otupí, znamená to, že v důsledku používání jeho ostrá hrana ztratila na kvalitě a hrana čepele již není správně zarovnaná. I když je čepel stále ostrá, ztráta tohoto vyrovnání znamená, že nůž už nebude správně řezat.

Jak tedy nůž opět získá svou ostrost a čepel své zarovnání? Zde přichází na řadu ostření a honování:

  • Honování: Ocílka tlačí ostří nože zpět do středu a narovnává ho. "Upravuje" hranu aniž by došlo k zbroušení větší části materiálu čepele. Honování ve skutečnosti nůž neostří, ale pokud se provádí správně, bude se nůž jevit ostřejší, protože ostří čepele je nyní ve správné poloze. Honování by se mělo dělat často - v některých případech, při každém použití.
  • Ostření: Na druhé straně ostření je proces, při kterém dochází k úbytku materiálu ostří, aby se získala nová ostrá hrana. Dá se udělat pomocí vodního kamene, brusného kamene nebo elektrické brusky na nože. Brousit nože stačí méně často než jejich honování, jednou měsíčně nebo podle toho, jak moc to nůž potřebuje.

Ceník a podmínky služby

Broušení kuchyňského nože délky ostří do 11,99 cm

      40 Kč s DPH

Broušení kuchyňského nože délky ostří 12cm a delší

       60 Kč s DPH

Vyzvednutí nožů u zákazníka (pouze v Drásově)

      100 Kč s DPH

Doručení nožů zákazníkovi domů (pouze v Drásově)

     100 Kč s DPH

Podmínky

Nože pro přijetí k nabroušení musí být čisté, odmaštěné, nepoškozené.

Poškozené nože (vylomené ostří, ulomená špička, uvolněná rukojeť, rez na čepeli, a další defekty) mohou být odmítnuty na přebroušení, pokud by hrozilo riziko úrazu při broušení, poškození brusky, či jiný problém.

Stává se, že špička je ohnutá. Pokusím se s největší opatrností špičku vyklepat. 

Nůž může být také odmítnut z broušení z důvodů nejakostní (měkké) oceli, kdy je ostří tak nekvalitní, že se při broušení z jedné strany ohýbá na druhou stranu. Jde zpravidla o tak nekvalitní nůž, že jednak hrozí poškození 3. brusného a leštícího kotouče a potom takový nůž bude zase velmi rychle tupý, čímž jakákoliv cena za broušení takového nože je vysoká.

Nicméně i takové nože už byly nabroušeny a jde o souhru ocílky a brusky.  Nabroušeny téměř na žiletku, ale s malou výdrží.

Maximální množství nožů v jedné zakázce (jeden zákazník) je 10 ks.

Ceny platné od ledna 2024 do 31. března 2024

Kontakt

Adresa
Čedlosy 101, Drásov (okres Brno-venkov), 66424

Levé vchodové dveře při pohledu ze silnice

E-mail
krejsa.jiri@seznam.cz

                              Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555839794883 

Telefon
776106908

Otevírací doba pevná pro příjem a výdej zakázek
Úterý                16:00 - 18:00

Čtvrtek             16:00 - 18:00  

Kdykoliv kdy budu doma po objednání předem telefonicky, či dotaz přes SMS, nebo WhatsApp.