Technologie
Nabroušení nožů - použitá technologie
Broušení nožů je důležitým procesem, který zajišťuje jejich ostrost a kvalitní řeznou hranu pro efektivní použití.
Broušení je prováděno ve 3 fázích na profesionální brusce.
Unikátní geometrii ostří vytváří třístupňový patentovaný proces ostření (EdgeSelect®) Na brusce můžete vytvořit ostří s mimořádným "záběrem" pro vláknité potraviny, nebo jemné ostří pro přesné řezání a krájení. Bruska je bezpečná pro všechny kvalitní nože. Při broušení nikdy nedojde k tepelnému ovlivnění ostří nože.
Tato robustní vysoce výkonná bruska byla vyvinuta speciálně pro těžké komerční použití v kuchyních v restauracích, hotelech, stravovacích zařízeních, klubech a obchodních řetězcích s potravinami. Bruska ostří nabrousí pro delší životnost (čímž se prodlužují časy mezi jednotlivými broušeními) a následně se tím prodlužuje životnost kvalitních nožů.
Trizor-Plus ™ ostří: vytvořené pomocí ostření ve třech stupních má obloukovitý tvar ostří, které mnohem více odolává vyhnutí a nůž zůstává ostrý až třikrát déle než běžné dutě nebo ve tvaru písmene "V" broušené ostří. Toto speciální ostří snižuje námahu při řezání, protože v sobě spojuje vyleštěné ostří s jemnými bočními rýhami pro snadnější vnikání do houževnatých materiálů.
Ostří Trizor-Plus ™ je vícenásobně zkosené s jemným okrajem s vlasy třepící ostrostí s mikro rýhami na povrchu ostří. Mikro rýhy podél ostří v kombinaci s širším leštěným okrajem zkosení poskytuje výhodu, že řeže lépe a rovnoměrněji přenáší řezné zatížení, a proto ostří vydrží déle ostré.
Ostří Trizor-Plus ™ je vytvořeno, broušením a obtahování v patentovaném třístupňovém ostření. Kuželové rotující disky ve stupni 1 a 2 mají 100% diamantové brusivo na broušení a zdokonalování ostří. Kuželové rotační flexibilní disky ve stupni 3, jsou vyrobeny z patentovaného obtahovacího flexibilního materiálu. Proces realizován v tomto stupni se podobá obtahování břitvy na koženém řemeni.
Ve všech třech fázích, pružné stabilizační lamely přitlačují nůž na přesné úhlové vedení čepele nože, čímž je dodrženo dokonalé zabezpečení úhlu ostření pro každý průtah čepele.
Brusné kotouče jsou přitlačovány na povrch čepele konstantním tlakem, který zabezpečují pružiny, čímž nikdy nedojde k tepelnému ovlivnění materiálu ostří, a při broušení se odstraní jen mikroskopické množství kovu.
- Revoluční, třístupňová komerční bruska na nože s funkcí EdgeSelect® umožňuje zvolit takový postup broušení, aby ostří odpovídalo řezací roli
- Ostří zůstane ostré až 3 krát déle! Progresivní systém Trizor-Plus ™, vytváří trojitě zkosené ostří, které trvá a trvá
- Certifikované v NSF (National Sanitation Foundation) v Michigan USA
Ostření vs. honování?
Nástroj, o kterém si mnozí myslí, že je na ostření, je ve skutečnosti honovací ocel. Jaký je tedy rozdíl mezi ostřením a honování?
Abychom poznali rozdíl, nejprve musíme vědět, proč a jak se nože otupí. Když se nůž otupí, znamená to, že v důsledku používání jeho ostrá hrana ztratila na kvalitě a hrana čepele již není správně zarovnaná. I když je čepel stále ostrá, ztráta tohoto vyrovnání znamená, že nůž už nebude správně řezat.
Jak tedy nůž opět získá svou ostrost a čepel své zarovnání? Zde přichází na řadu ostření a honování:
Ostření vs. honování?
- Honování: Ocílka tlačí ostří nože zpět do středu a narovnává ho. "Upravuje" hranu aniž by došlo k zbroušení větší části materiálu čepele. Honování ve skutečnosti nůž neostří, ale pokud se provádí správně, bude se nůž jevit ostřejší, protože ostří čepele je nyní ve správné poloze. Honování by se mělo dělat často - v některých případech, při každém použití.
- Ostření: Na druhé straně ostření je proces, při kterém dochází k úbytku materiálu ostří, aby se získala nová ostrá hrana. Dá se udělat pomocí vodního kamene, brusného kamene nebo elektrické brusky na nože. Brousit nože stačí méně často než jejich honování, jednou měsíčně nebo podle toho, jak moc to nůž potřebuje.